Μολόχα για τη βεράντα μας!


Από χρωματικής άποψης, συναντάμε τη μολόχα σε δεκάδες έντονες αποχρώσεις, μονόχρωμες ή δίχρωμες. Σε κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, φούξια, σομόν, κοραλλί, μοβ, μπορντό και τόσα άλλα χρώματα, ανθίζει γενναιόδωρα όλο το χρόνο – με εξαίρεση την βαρυχειμωνιά – χωρίς να απαιτεί σπουδαία αντάλλαγμα. Διότι η μολόχα είναι σχετικά βολικό φυτό, τόσο στην καλλιέργεια, όσο και στη φροντίδα.
Η μολόχα φυτεύεται πανεύκολα, αν κόψουμε ένα κλαδάκι της και το φυτέψουμε στη γλάστρα, στο παρτέρι, ή στη ζαρντινιέρα μας. Έχει την ιδιότητα να αντέχει χωρίς νερό, επιβιώνει στην καυτή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, όμως δεν συμπαθεί καθόλου τη μόνιμη υγρασία. Η πιο σωστή περίοδος για να την καλλιεργήσουμε, είναι το φθινόπωρο ή την άνοιξη, που είναι μεταβατικές εποχές. Έτσι, θα της δώσουμε το χρόνο για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον πριν φτάσουν τα μεγάλα κρύα ή ο καύσωνας.
Καθώς το γεράνι δεν είναι φίλος με την υγρασία, αποφεύγουμε να την βρέχουμε από ψηλά για να μην υγραίνουμε τα άνθη και τα φύλλα της. Ποτίζουμε όταν παρατηρήσουμε ότι έχει «στεγνώσει» το χώμα της και φροντίζουμε να αδειάσουμε το παραπανίσιο νερό από το πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίζουν οι ρίζες. Την περίοδο της άνοιξης περιποιούμαστε πιο συστηματικά τα γεράνια μας, προσθέτοντας 2 φορές το μήνα λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης.