Φυτεύοντας λουλούδια στις γλάστρες

Είτε πρόκειται για την άφιξη ενός νέου φυτού στο σπίτι μας, είτε για το αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που μας στοίχισε μια σπασμένη γλάστρα, είναι γεγονός πως συχνά παρουσιάζεται η ανάγκη να μεταφυτέψουμε ένα φυτό από μια γλάστρα σε μια άλλη. Για να μην πελαγώνουμε λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις, ακολουθεί ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για το φύτεμα των λουλουδιών στις γλάστρες.

Πως επιλέγουμε τις γλάστρες

Όταν διαλέγουμε μια γλάστρα, επιβεβαιώνουμε ότι έχει τουλάχιστον μια οπή στον πυθμένα της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι οπές αυτές θα εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη ροή του νερού. Αν η αποστράγγιση δεν είναι καλή, τότε σαν αποτέλεσμα οι ρίζες θα πνιγούν και το φυτό θα καταστραφεί.

Λίγο πολύ όλα τα δοχεία θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε γλάστρες για φυτά. Αν όμως θέλουμε μια ελαφριά γλάστρα, μπορούμε να διαλέξουμε κάποια που είναι κατασκευασμένη από ρητίνη ή fiberglass, ή απλα μια πλαστική. Το καλό με τα υλικά αυτά, είναι πως επειδή δεν είναι πορώδη όπως ο πηλός ή το ξύλο, απορροφούν λιγότερη υγρασία, το οποίο είναι πλεονέκτημα για τα φυτά που φιλοξενούν.

Πως επιλέγουμε το χώμα για τις γλάστρες

Μια γενική οδηγία είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το χώμα από την αυλή μας ή από κάποιο άλλο άσχετο σημείο. Ο λόγος είναι πως το χώμα αυτό είναι πολύ πιθανό να περιέχει σπόρους ζιζανίων, έντομα και μύκητες.

Είναι πολύ καλύτερο λοιπόν, να αγοράσουμε χώμα από ένα γεωπονικό κατάστημα. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα ελαφρύ μείγμα υλικών όπως τύρφη, βερμικουλίτη και οργανική ύλη. Αν θέλουμε να φυτέψουμε παχύφυτα ή κάκτους, τότε μπορούμε να αναζητήσουμε ένα μείγμα ειδικά σχεδιασμένο για αυτά τα φυτά.

Πως επιλέγουμε το φυτό

Πριν διαλέξουμε τι θα φυτέψουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτό που θέλουμε είναι το σωστό φυτό στην σωστή θέση. Γι’ αυτό, έχει σημασία να γνωρίζουμε τις συνθήκες του χώρου μας. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια τριανταφυλλιά σε χώρο με ελλειπή φυσικό φωτισμό, αφού έχει ανάγκη από τουλάχιστον 6 ώρες έκθεση στον ήλιο ημερησίως. Η καλύτερη λύση είναι να λάβουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα φυτά που μας ενδιαφέρουν, διαβάζοντας τις ετικέτες και ρωτώντας τον ανθοπώλη μας για όσα θέλουμε να μάθουμε.

Επίσης, όταν αγοράζουμε τα φυτά, η απλούστερη προσέγγιση είναι να προγραμματίσουμε την φύτευση ενός είδους φυτού μόνο ανά γλάστρα. Αν επιλέξουμε να συνδυάσουμε διαφορετικά είδη φυτών μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα, πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε πως έχουν παρόμοιες ανάγκες σε φωτισμό και υγρασία.

Πως ετοιμάζουμε τις γλάστρες

Αν οι γλάστρες είναι υπερβολικά μεγάλες, τις τοποθετούμε στο τελικό τους σημείο πριν τις γεμίσουμε, γιατί μετά μπορεί να γίνουν πολύ βαρείες και να μην μετακινούνται εύκολα. Αρχικά, τοποθετούμε ένα φίλτρο του καφέ στον πυθμένα της γλάστρας, για να εμποδίζει την διαφυγή του χώματος μαζί με τη ροή του νερού. Πριν προσθέσουμε το χώμα, θα πρέπει να βελτιώσουμε την υγρασία του. Σε γενικές γραμμές αυτό που ισχύει είναι πως πρέπει να προσθέσουμε λίγο νερό, τόσο μέχρι το μείγμα να δίνει την αίσθηση ενός υγρού σφουγγαριού.

Στη συνέχεια γεμίζουμε τη γλάστρα με χώμα πάχους περίπου 2 εκατοστών. Χτυπάμε ελαφρά την γλάστρα, έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι εγκλωβισμένες φυσαλίδες αέρα μέσα στο χώμα, αν υπάρχουν.

Πως φυτεύουμε το φυτό

Σε πρώτη φάση αφαιρούμε το φυτό από την συσκευασία του ή την παλιά του γλάστρα. Αυτή η πρακτική είναι αρκετά σημαντική, αφού η απομάκρυνσή του τουλάχιστον μια ώρα πριν θα βοηθήσει να μειωθεί το σοκ της μεταφοράς που θα υποστεί. Για να αφαιρέσουμε το φυτό, ‘ξεκολλάμε’ το χώμα από τα τοιχώματα της αρχικής γλάστρας και μετά γυρίζουμε την γλάστρα ώστε το φυτό να πέσει. Σε καμία περίπτωση δεν τραβάμε το φυτό απότομα έξω.

Τοποθετούμε το φυτό με απαλές κινήσεις μέσα στην γλάστρα και προσθέτουμε όσο χώμα ακόμα χρειάζεται για να γεμίσει η γλάστρα. Χτυπάμε ελαφρά για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας. Ποτίζουμε το φυτό, ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρίζες και να απλωθούν. Η γλάστρα μας είναι έτοιμη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *