Μπονσάι: φυτό ή τέχνη;

Με τον ιαπωνικό όρο μπονσάι περιγράφεται η τέχνη που αφορά στην καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες. Μπονσάι, άλλωστε, σημαίνει «δέντρο σε γλάστρα». Συνεπώς η λέξη μπονσάι αναφέρεται στην τέχνη και όχι στο φυτό. Δεν είναι η ονομασία του φυτού. Τα υπέροχα αυτά δέντρα σε μικρογραφία είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να επιλέξουμε ως φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου –ανάλογα με το είδος του φυτού- τόσο στο σπίτι μας όσο και στους εργασιακούς μας χώρους, αφού φέρνουν καλοτυχία, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και μας χαρίζουν καλή ενέργεια.

Τα μπονσάι αν έχουν τακτική και σωστή περιποίηση, είναι δυνατόν να ζήσουν και περισσότερα χρόνια από ό,τι ένα δέντρο που ζει στη φύση. Σε πολλά μουσεία φιλοξενούνται μπονσάι 1000 ετών!

Αν αποφασίσετε να βάλετε στη ζωή σας ένα μπονσάι, πρέπει να είστε αποφασισμένοι να ασχοληθείτε σοβαρά και πολύ μαζί του. Το χώμα του θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να έχει τη δυνατότητα να κρατά τόση υγρασία όση χρειάζεται το δέντρο. Οτιδήποτε άλλο θα σαπίσει τις ρίζες του και θα το μαράνει. Πέρα από τα εξειδικευμένα σακουλάκια με χώμα για μπονσάι, στα φυτώρια και στα ανθοπωλεία θα βρείτε χώμα υψηλής ποιότητας που είναι βέβαια ακριβότερο αλλά είναι το σωστό χώμα για το μπονσάι σας. Τέτοια χώματα είναι το akadama, το kiryu και το kanuma. Ακόμη, σε ό,τι αφορά στο πότισμα του δέντρου θα πρέπει να λάβετε υπόψιν την ποσότητα του χώματος και φυσικά το είδος της γλάστρας. Αν η γλάστρα σας είναι ρηχή τότε πιθανόν το φυτό χρειάζεται λιγότερο πότισμα αφού οι ρίζες του είναι πιο ψηλά στην επιφάνεια.

Σημαντικό είναι να φροντίζετε και την θερμοκρασία ή την υγρασία του χώρου στον οποίο έχετε τοποθετήσει το μπονσάι σας. Αυτές οι συνθήκες πρέπει να ταιριάζουν με το είδος του μπονσάι που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα ένα μπονσάι έλατο χρειάζεται εξωτερικό χώρο και χαμηλές θερμοκρασίες. Το έλατο δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου! Από την άλλη, ένα μπονσάι ελιά δεν αντέχει σε συνθήκες παγετού.

Εκείνο που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι τα δέντρα έχουν ανάγκη και από ήλιο και από σκιά. Συνεπώς, είτε επιλέξετε ένα μπονσάι εσωτερικού χώρου ή ένα εξωτερικού χώρου, πρέπει να φροντίσετε ώστε και να το βλέπει το φως αλλά και να ξεκουράζεται από αυτό. Ανάλογα με το είδος του και τις ανάγκες του, θα πρέπει να ζητήσετε από το φυτώριό σας πληροφορίες για το κλάδεμά του ώστε να διατηρήσει το σχήμα του αλλά και από τι είδους ζιζάνια μπορεί να κινδυνέψει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *