Ορτανσία: μια κούκλα από την Κίνα και την Ιαπωνία

H ορτανσία είναι ένας από τους πιο δημοφιλής και όμορφους ανθοφόρους θάμνους σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια. Ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη της σε χρώματα όπως λευκό, ροζ ή μπλε.

H ορτανσία ανήκει στα οξύφυλλα φυτά και θέλει όξινο χώμα ως ουδέτερο για να ευδοκιμήσει. Ιδανικό χώμα για την ορτανσία είναι το καστανόχωμα, διαφορετικά το ειδικό φυτόχωμα για οξύφυλλα φυτά. Για να μην κινδυνεύσει χρειάζεται μια ημισκιερή δροσερή θέση καθώς αγαπά τη ζέστη, την υγρασία αλλά όχι το απευθείας φως.

Η ορτανσία πρέπει να ποτίζεται συχνά και τα ποτίσματά της να είναι μικρά σε ποσότητα. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθούν συχνότερα ποτίσματα, κάθε 1-2 μέρες. Η λίπανσή της πρέπει να γίνεται μια φορά τον μήνα από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρη – Φλεβάρη και τον Αύγουστο. Αν δείτε τα φύλλα της ορτανσίας σας να κιτρινίζουν, αυτό θα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Για να συνέλθει το φυτό σας προσθέστε θειικό σίδηρο ή χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό.

Η ορτανσία πρέπει να κλαδεύεται στο τέλος του Χειμώνα. Κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει, σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας δεν είναι μπλε, αλλά ροζ ή λευκό. Ανάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ενδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλετε λοιπόν να βγάλετε μπλε λουλούδια από τις ροζ ποικιλίες, θα πρέπει να αυξήσετε την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας σταδιακά πολύ σίδηρο ή θειάφι στη γλάστρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *