Το φυτό πόθος ή κισσός του διαβόλου

Το φυτό πόθος ή κισσός του διαβόλου είναι ένα φυτό με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία στη Σρι Λάνκα και τα νησιά του Σολομώντα, βόρεια της Αυστραλίας. Πρόκειται για ένα φυτό εσωτερικού χώρου που ευδοκιμεί χωρίς να χρειάζεται απαιτητική περιποίηση. Η ανάπτυξή του είναι ταχύτατη, διατηρείται εύκολα και είναι οικονομικό πολύ. Μάλιστα, πολλαπλασιάζεται εξαιρετικά εύκολα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα σε ύψος αν έχει τον χώρο να αναπτυχθεί.

Ο πόθος είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου πολύτιμο για την υγεία μας αφού καθαρίζει τον αέρα και την ατμόσφαιρα από βλαβερούς ρύπους όπως είναι η φορμαλδεϋδη, το ξυλένιο και το βενζόλιο. Το χρησιμοποιεί μάλιστα και η NASA ως φυσικό φίλτρο για τους διαστημικούς της σταθμούς.

Ο πόθος ή κισσός του διαβόλου έχει φύλλα σε σχήμα καρδιάς που είναι συνήθως πράσινα ή πράσινα με κάποια χρυσά στίγματα. Στα φυτώρια μπορεί να βρείτε και νάνες ή και αναρριχώμενες ποικιλίες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Αν θέλετε να δώσετε ζωή και μακροημέρευση στον πόθο σας –τι ωραίο που ακούγεται- καλό είναι να τον τοποθετήσετε πίσω από κουρτίνες και ανοιχτά παράθυρα. Ο πόθος ή κισσός του διαβόλου είναι ένα φυτό που αγαπά το έντονο φως αλλά όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο αφού αυτό μπορεί να κάψει τα φύλλα του. Αν πάλι δεν έχετε αρκετό φως στον χώρο σας, αυτό δεν θα απειλήσει τη ζωή του πόθου σας απλώς θα δείτε τα φύλλα του να αλλάζουν χρώμα και από πράσινα να γίνονται λευκά χωρίς αυτό να σημαίνει πως το φυτό είναι άρρωστο.

Αν βάλετε περλίτη στο χώμα του ή ελαφρόπετρα για επαρκέστερη αποστράγγιση, ο πόθος θα σας λατρέψει και θα σας αποζημιώσει με την ομορφιά του. Ποτίστε τον όταν στεγνώσει το χώμα του και όχι συχνότερα αφού αυτό είναι πιθανό να σαπίσει τις ρίζες του. Η λίπανσή του πρέπει να γίνεται με υγρό λίπασμα κάθε Άνοιξη και Φθινόπωρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *